Sportvis Vangsten Registratie • sinds 2001 • 31.654 leden • 1,274929 miljoen vangsten

Of zoek naar:
Home / Nieuws / Vroege paai van beekprik luidt het voorjaar in

Vroege paai van beekprik luidt het voorjaar in


RAVON en Waterschap Vallei en Veluwe ontvingen afgelopen week de eerste meldingen van paaiende beekprikken in de Veluwse sprengen en beken. Dat is ruim anderhalve maand eerder dan in 2013.

Afgelopen jaren is een steeds beter beeld ontstaan van de paaiperiode van deze zeldzame vissoort. De beekprik blijkt sterk te reageren op de watertemperatuur en die is door toedoen van de milde winter een stuk hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Temperatuur

De paaitijd van de beekprik begint op het moment dat het water ongeveer tien graden is. Het water in de sprengen is, doordat ze voornamelijk worden gevoed met grondwater, van een vrij constante temperatuur. Door de zonnige dagen en de gemiddeld hoge luchttemperatuur van de afgelopen weken, warmt het ondiepe water deze winter sneller op dan vorig jaar. 

Werken aan herstel

In de tweede helft van de vorige eeuw is de kwaliteit van de meeste beken in Nederland sterk achteruitgegaan. Hierdoor is de beekprik in verschillende beken uitgestorven en op andere plaatsen zeldzaam geworden. Inmiddels zijn veel beken weer hersteld en worden ze op allerlei plekken natuurlijker ingericht, zodat er nieuw leefgebied voor de beekprik ontstaat.

Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl.

Tekst: Arthur de Bruin, RAVON en Peter van Beers, Waterschap Vallei en Veluwe
Foto's: blikonderwater.nl