Sportvis Vangsten Registratie • sinds 2001 • 31.634 leden • 1,273256 miljoen vangsten

Of zoek naar:
Home / Nieuws / Tips voor betere wintervangsten

Tips voor betere wintervangsten


De afgelopen twee weken was het goed koud. Er lag veel ijs en er viel veel sneeuw. Slechts een handjevol echte bikkels zag het zitten om te gaan vissen. Met succes, want er verschenen fantastische vangsten op SVR!

Wij stelden een aantal van deze vissers de vraag: welke keuzes maak je in de winter en hoe kwam je tot jouw unieke wintervangst? Hier een paar tips van de SVR wintercracks Peter Berkhof (brasem/winde/voorn), Niels van de Ven (snoek) en Tom Pfeijffer (karper).

Peter Berkhof: in de winter vissen op brasem, winde en voorn

"In principe vis ik niet echt op een bijzondere manier. Ik vis gewoon met een feederhengel gevuld met nylon. Een powergum met daaraan een onderlijn van +/- 70cm. M'n visstek zoek ik tussen 2 kribben op een strandje en dan vis ik ongeveer zo'n 35 meter uit de kant.

Als feedervoer gebruik ik een standaard feedervoertje dat in iedere hengelsortzaak verkrijgbaar is. Aan een halve kilo voer voeg ik een pakje casters, wat maden en wat geknipte mais toe. Van al deze ingrediënten niet te veel maar wel ruim aanwezig.

Volle haken

De beste resultaten boek ik meestal met vrij volle haken (gamakatsu F22 Nr 8). Dat wil zeggen: eerst 2 maden, gevolgd door 2 a 3 maiskorrels en als stopper nog een made. Ik begrijp van andere vissers dat dit voor de winter vrij veel is, maar ik heb hier persoonlijk de beste resultaten mee!

Zo nu en dan wissel ik dit af met de combinatie 2 maden + 3 a 4 casters en nog 1 made als stopper. Meestal zijn de vangsten nog behoorlijk aan de maat ook zoals je bij mijn vangsten op SVR kunt zien.

Ik hoop dat ik met deze tips nog wat collega-wintervissers gelukkig heb kunnen maken!"


In de winter met dood aas op snoek - Niels van de Ven

"Persoonlijk zie ik niet zoveel uitdaging in het aansluiten in de grote rij dood aasvissers in de havens bijvoorbeeld rondom de Randmeren. Ik zoek mijn heil liever in zandafgravingen, surf-/zwemplassen en dergelijke.

Heb je zo'n plas gevonden, ga dan op zoek naar de diepe stukken. De snoek zal zich vooral in deze diepere gedeeltes begeven. Persoonlijk ga ik op zoek naar kuilen en gaten van 8 tot 10 meter, het liefst aan steil talud. Snoeken is zoeken en het investeren in het zoeken naar een goede stek zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.

Ik vis in deze periode van het jaar statisch op de bodem met de hengel op de optonic het liefst met sardines, deze vissen geven een goed geurspoor af in het water en de snoeken zijn er gek op. De sardine gaat bevroren aan de takel en wordt nog even gefixeerd met een stukje elastiek vanwege de verre worpen (sardines worden erg week als ze ontdooid zijn). Daarna verdwijnt 'ie een flinke zwieper naar de boogde stek.

Hengel op de pieper, waker op de lijn en nu kan het wachten beginnen…

Eerste aanbeet

Vandaag laat de eerste aanbeet een uur op zich wachten, een piepje, nog een piepje, even niks en dan wordt een trage run ingezet en het monotoon piepen van de optonic doet me mijn soep omgooien en naar de hengel glibberen en… Ik sla een gat in de lucht!

Zo’n mooie aanbeet en dan toch mis, soms is het niet te geloven maar het hoort nu eenmaal bij deze tak van visserij. Met dit weer krijg je meestal aan een dergelijk water niet zo heel veel kansen en dus monteer ik enigszins balend een nieuwe sardine aan de takel en werp ik weer in. Gelukkig krijg ik binnen het uur een herkansing, een run als de TGV en de pieper schreeuwt het uit, ik hark aan en een log gewicht bonkt aan de andere kant van de lijn.

Ik voel meteen dat dit een bak is en de dril begint. Ondertussen pakt mijn maat het rubberen schepnet en legt de onthaakmat klaar. Ik vis graag met zijn tweeën omdat je maat je niet alleen helpt bij het klaarleggen van deze materialen, maar ook eventueel bij het onthaken en vooral ook bij het maken van een aantal mooie foto’s voor later.

Met je vismaat!

Daarom zeg ik altijd dat je een dergelijke vis eigenlijk niet alleen vangt, maar samen met je maat. Een mooi getekende, volgevreten snoek van precies een meter is het resultaat. Na een korte verblijf op kant wordt de vis weer teruggezet en  verdwijnt ze met een stevige staartslag in haar element.

Een oerkreet klinkt over de plas en er volgt een stevige high five, het afzien wordt beloond!"


Tom Pfeijffer: in de winter vissen op karper


"Als het water kouder is dan 10 graden blijven de vissen meestal diep en azen ze niet meer actief. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze niet kan vangen. Voordat ik ga wintervissen ga ik peilen, zonder dobber, op zoek naar de goede plekken.

Ik zoek dan de diepere delen, als je ze in het voorjaar op 2 meter vangt zullen ze nu ongeveer op 7 meter zitten. Dat heb ik veel meegemaakt. Ik voer bijna niet, ik probeer ze niet te lokken maar ik vind ze.

15mm pop-up

Ik vis graag met een normale 15 mm pop-up "pine-apple" met een kleine "roze" fake corn. Daarbij wat gemalen bolie's en wat hennep of mais. Ik gebruik een systeem dat goed inhaakt, een fox arma XSC werkt uitstekend. Daaronder gebruik ik een Piet Vogel dubbel id.

Eerst een klein stukje shrink tube erover heen en dan een grotere zodat 'ie nog beter indraait. De maten variëren van 7 tot 10 cm. Mijn loodstysteem is simpel: een inline flat pear lood van 90-100 gram. Dat blijft erg goed op het taluud liggen.

Blijf actief

Probeer actief te zijn blijf niet te lang hangen op een stek die niks oplevert! Meestal neem ik zelfs maar 1 hengel mee zodat ik me snel kan verplaatsen. Niet wachten tot de vis naar jou komt, maar actief opzoeken. Zo maak je meer kans om je winterbak te vangen!"


Peter, Niels en Tom: namens de redactie hartelijk bedankt!