Sportvis Vangsten Registratie • sinds 2001 • 31.636 leden • 1,27346 miljoen vangsten

Of zoek naar:
Home / Nieuws / Preview: het SVR snoekonderzoek

Preview: het SVR snoekonderzoek


Dit jaar voert Vangstenregistratie.nl een groot snoekonderzoek uit. Daarvoor gebruiken we de ruim 31.000 geregistreerde snoekvangsten in SVR.

We zijn inmiddels begonnen met het samenvoegen en analyseren van de gegevens. Een aantal leuke patronen willen we je alvast laten zien. Het hele onderzoek verschijnt binnenkort op deze website, mis het niet!

1. Lengte van gevangen snoek in Nederland

Hieronder zie je de verdeling in lengteklassen van alle geregistreerde snoekvangsten in SVR. De gemiddelde lengte van alle 31.000 gemelde snoeken is 65,3 centimeter. Leuk om te weten; vang je een snoek groter dan 65,3 centimeter, dan is dat gemiddeld dus al een 'grote vis'.

In het volledige onderzoek gaan we verder in op de lengtes van gevangen snoek, en kijken we onder andere naar de verschillen per watertype en aassoort. Je kunt het onderzoek straks automatisch ontvangen via onze nieuwsbrief.

2. Terugvangst en groei

We ontvingen flink wat meldingen van snoeken die meerdere keren werden gevangen. Soms na een jaar, maar vaak ook dezelfde week of zelfs tweemaal op een dag. Deze vissen worden meestal herkend aan een bijzonder uiterlijk kenmerk, zoals een beschadiging of vergroeiing.

Opvallend: de kans dat een vis op één dag twee keer je aas pakt, en dus zeer 'bijtgraag' is, lijkt over het hele jaar ongeveer even groot te zijn. In herfst, winter en zomer krijgen we hiervan evenveel meldingen binnen.

De snoeken die na ongeveer een jaar nog eens werden teruggevangen, waren in die periode gemiddeld 2 centimeter gegroeid.

In het definitieve onderzoek proberen we hier nog wat dieper op in te gaan en kijken we bijvoorbeeld ook naar de periodes op een dag waarop de snoek 'bijt' of juist niet, en de verschillen daartussen per seizoen.

Ontvang het snoekonderzoek via onze nieuwsbrief

3. Snoekvangsten per provincie

Van alle snoekvangsten en sessies gericht op roofvis, weten we hoeveel 'hengeluren' er zijn gemaakt. Dat is één uur met één hengel. Hengeluren tellen sneller op dan je denkt: zit je een ochtend in de boot met twee hengels, dan heb je 8 hengeluren gemaakt.

Als we alle roofvis-sessies en snoekvangsten per provincie bekijken, zien we hoeveel vis er per hengeluur wordt gevangen. Dat levert onderstaande grafiek op. Let op: dit zijn de vangsten per 100 hengeluren. In Gelderland, de best scorende provincie, worden gemiddeld 0,29 snoeken per hengeluur gevangen.

Snoekvangsten per 100 hengeluren per provincie

Het volledige snoekonderzoek

Binnenkort lees je het volledige snoekonderzoek op Vangstenregistratie.nl. Voor het onderzoek gebruiken we de ruim 31.000 snoekvangsten die in SVR werden geregistreerd. Het bevat veel interessante weetjes die je zeker bij het vissen zullen helpen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte blijft!

Analyseer je eigen (snoek-)vangsten!

Wil je meedoen met het snoekonderzoek? Of dit soort analyses op je eigen vangsten loslaten? Dat kan met SVR, ons gratis logboek dat al bestaat sinds 2001 en dat we samen met de ruim 22.000 gebruikers doorlopend verbeteren. Of met onze gratis Vangsten app, volgens sportvissers het beste mobiele vangstenlogboek dat er bestaat.